Posted on

Cesta k zero-waste: 3. týden

Zero Waste - vyrábějte!

Už za sebou máte polovinu cesty k zero waste. Některé kroky pro vás byly lehké, jiné těžší a další jsou dávno součástí vašeho každodenního života. V třetím týdnu se vrátíme k tématu jídla, kde se dá odpad redukovat na všech frontách, a popustíme uzdu kreativitě. 

  1. den: Krabičkujte

Nemáte v práci jídelnu a k obědu vám vozí jídlo v jednorázových obalech? Tak to je nejvyšší čas na to, abyste propadli kouzlu krabičkování. Ušetříte planetu zbytečných plastů a prospějete i svému zdraví. U jídla z domova víte, co do toho dáváte a kolik soli, cukru a tuku tam je. Podobný koncept využijete i pro svačiny.

K balení hravě poslouží krabičky, které už doma máte. I když jsou plastové! Nemá cenu si kupovat nové skleněné, když můžete ctít druhý zero waste princip a všechno využít do rozbití.

Tip: Krabičkujte chytře! Inspirujte se na Youtube a připravujte si jídlo na více dnů dopředu. Nebudete pak mít pocit, že jste krabičkovým otrokem a vaření si budete užívat.

  1. den: Reorganizujte koupelnu

Už jsme se podívali na zoubek kuchyni a zredukovali šatník, teď přichází na řadu koupelna. V té je základ jednoduchý: neplýtvejte vodou. Místo vany se sprchujte, nenechte téct vodu během čištění zubů, neperte poloprázdné pračky. Z příslušenství se dají nahradit plastové žiletky znovupoužitelnými kovovými (ale pozor, jsou opravdu ostré!) a tyčinky na čištění uší kompostovatelnými. O kosmetice budeme mluvit za chvíli.

  1. den: Přejděte na sypaný čaj

Porcované čaje s sebou nesou množství obalů. Čajová směs je v nerecyklovatelném sáčku a krabičce, která ještě bývá obalena plastovou folií. Navíc i samotné pytlíky často mívají obal. Takové zbytečnosti! Na sypaný čaj oproti tomu potřebujete jeden sáček nebo nádobku. A ještě bývá kvalitnější.

Tip: Podobně to funguje s mlýnkem na kávu a french pressem místo kapslí.

  1. den: Zužitkujte úplně všechno

Nejenom plánováním můžete bojovat proti plýtvání s jídlem. Příklad si můžete vzít z babiček, které uměly potraviny využít do posledního kousku. Přebytky se dají do mrazáku, ovoce se zavaří, usuší nebo se z něj vyrábějí marmelády a pyré na zimu. Ztvrdnulo vám pečivo? V mixéru z něj uděláte výbornou strouhanku. Cest je spoustu, stačí se jenom zeptat starších členů rodiny.

Třešničkou na dortu je chytré využívání zbytků z přípravy, které vám můžou dále posloužit. Odřezky masa dejte zvířatům, případně je zamrazte s kostmi a použijte na výrobu silného vývaru. Do vývaru využijete i zeleninové zbytky jako jsou slupky nebo okraje.

  1. den: Vyrábějte

Zero waste je perfektní pro všechny, kteří mají kreativního ducha a chtějí se realizovat. Šikovné ruce využijete na výrobu základních užitečných kousků, jako jsou pytlíčky na ovoce, zeleninu a pečivo, znovupoužitelné látkové tampony na odličování a voskové ubrousky na svačinu. Pokročilí si můžou rovnou ušít oblečení nebo třeba vyrobit nábytek. Je tolik možností!

  1. den: Objevte bezobalovou kosmetiku

Obalovou revoluci podstupuje také kosmetika. Na kosmetiku v papíru narazíte i v běžných obchodech, v těch bezobalových si zase můžete natočit drogerii do vlastních nádob. Nebo rovnou sáhnout po tom, co obal nepotřebuje. Je jen na vás, co všechno chcete nahradit. Pro začátek můžete vyzkoušet tuhá mýdla a šampuky.

Na své si přijdou i ženy, které používají dekorativní kosmetiku. Také ta se dá sehnat ve verzi něžnější k přírodě. Na internetu navíc naleznete množství návodů na výrobu domácích DIY přípravků.

  1. den: Balte ekologicky

Balení dárků produkuje spoustu zbytečného papíru. Nahradit ho můžete jednoduše látkou nebo opakovaným používáním dárkových tašek. Vícero použití si zaslouží i krabice od balíků a elektroniky, ve kterých můžete poslat vlastní zásilky.

(autorka: Jana Langová)

Posted on